Archiwalna Strona Drawno
 
 

Wysoki kontrast - wersja strony dla niepełnosprawnych

Kalendarz imprez

  Listopad 2020 >>
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            







Obsługa techniczna ALFA TV

22-11-2013 | Nowe zaplecze kuchenne w Drawieńskim Ośrodku Kultury

Jesienią tego roku w Drawieńskim Ośrodku Kultury  rozpoczęła się realizacja projektu  pt. „Rybne warsztaty kulinarne dla mieszkańców Drawna jako sposób na popularyzację rybactwa na obszarze objętym LSROR”  złożonego w Stowarzyszeniu Lokalna Grupa Rybacka Partnerstwo Jezior poprzez Gminę Drawno  w naborze wniosków  o dofinansowanie  operacji dotyczącej wzmocnienia konkurencyjności i utrzymania atrakcyjności obszarów zależnych od rybactwa w ramach środka 4.1 PROGRAMU OPERACYJNEGO „ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ SEKTORA RYBOŁÓWSTWA I NADBRZEŻNYCH OBSZARÓW RYBACKICH 2007-2013”. Celem operacji jest aktywizacja społeczności lokalnej związanej z działalnością gastronomiczną w celu zaproponowania wprowadzenia do menu punktów gastronomicznych gminy Drawno tradycyjnie regionalnych potraw z ryb słodkowodnych wraz z szeroką promocją zarówno tychże produktów jak i  całego obszaru objętego LSROR poprzez wyposażenie kuchni oraz zaplecza gastronomicznego w pomieszczeniach Drawieńskiego Ośrodka Kultury i w efekcie organizacji cyklu rybnych warsztatów kulinarnych. Projekt skutkować ma także przygotowaniem publikacji z przepisami na regionalne miejscowo lokalne potrawy rybne.

                Pierwszym etapem operacji, który właśnie się zakończył było wyposażenie kuchni oraz zaplecza gastronomicznego.  Zakupione zostały meble do kuchni, bufetu, zmywalni oraz magazynów; pomieszczenia te wyposażone zostały także w niezbędny sprzęt: schładzarko-zamrażarkę szokową, profesjonalny okap kuchenny oraz wentylator, grill elektryczny oraz patelnię elektryczną. Od nowego roku rozpoczniemy realizację kolejnego etapu, czyli kulinarnych warsztatów rybnych. Będą one odbywać się przez 6 miesięcy; w każdym miesiącu odbędą się dwa spotkania i właśnie rozpoczęliśmy nabór chętnej młodzieży. Zajęcia będą dotyczyły przede wszystkim sposobu sprawiania i przygotowywania różnorodnych potraw z ryb, za szczególnym uwzględnieniem ryb słodkowodnych pochodzących z regionalnych zasobów wodnych. Dwudziestoosobowa grupa uczestników podzielona zostanie na 5 zespołów. Podczas warsztatu każdy z zespołów będzie tworzył swoją potrawę w oparciu o regionalne tradycje na bazie pomysłów własnych i modyfikowanych. Po każdym z warsztatów odbędzie się degustacja powstałych potraw przez wszystkich uczestników zajęć oraz  zaproszonych gości. Na podstawie ich opinii będą wyłaniana najlepsza 1 a maksymalnie 2 potrawy, których przepis trafi do albumu/przewodnika. Przed degustacją wykonana zostanie dokumentacja fotograficzno-filmowa. Każdy z warsztatów zostanie kompleksowo udokumentowany zarówno w formie multimedialnej jak i tekstowej (przepisy). Dokumentowane multimedia wykorzystane zostaną także do ich umieszczania na specjalnie w tym celu utworzonej podstronie internetowej www.dokdrawno.pl.  W sumie odbędzie się 12 warsztatów, zebranych zostanie minimum 12 przepisów, które wydane zostaną w formie albumu/przewodnika promującego gminę Drawno oraz obszar objęty LSROR, zawierającego istotne dane dla turystów odwiedzających nasz region (miejsca noclegowe, punkty gastronomiczne, szlaki i atrakcje turystyczne, zasoby wodne) oraz przepisy kulinarne „na rybkę” wybrane w czasie warsztatów. Album ten trafi m.in. do wszystkich punktów gastronomicznych terenu gminy Drawno. Po zakończeniu warsztatów planuje się organizację konkursu, który wyłoni najlepsze trzy przepisy. Potrawy, które przy ich udziale powstaną zyskają miano najlepszej tradycyjnej potrawy regionalnej.  Finał projektu planuje się podczas Uroczystości Dożynkowych w Drawnie w roku  2014r  połączonych  z prezentacją i degustacją potraw  wraz z  wręczaniem przygotowanych po zakończeniu warsztatów albumów/przewodników.

Koszt realizacji całej operacji wynosi 61210,27 zł, z tego wysokość dofinansowania sięga 85 %.

Anna Hińcza-Gnysińska


Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona